måndag 12 oktober 2009

Mycket vill ha mer

Jag har blivit med overlock (Janome 744D) och nu är jag helt salig! Det blir ju så snyggt, på insidan! Kruxet nu är jag behöver en Cover pro för att fixa till resten snyggt också! Helt plötsligt står jag inte ut med muddvävsrullå som inte sitter snyggt, på insidan!!! Helt sjukt!

Känner mig som sist ut med att sy något av molntyget jag köpte i juni. De flesta av mina trikåtyger har fått vänta på att overlocken skulle beställas. Vilket jag inte kom till skott med förrän helt nyligen. Nu gör jag långärmade t-shirts på löpande band för att öva upp mig, men känner att jag behöver er hjälp. Saken är: något Cover Pro inköp blir det inte nu men hur får jag halsringningen och fållen snygg, på insidan, med de maskiner jag har? Beskriv eller ge tips på en länk med beskrivning!

Kompenserar min senfärdighet med molntyget, med att snabbt leverera något i JNYdesigns senaste djungeltyg. När storebror såg tyget så ville han genast ha en tröja med bruna muddar. Jag som trodde tyget skulle vara mer poppis hos de yngre syskonen. Men där tog jag fel! Modellen är från Meedoms Barnkläder. Eftersom modellerna är så stora passade dessa småbarnsstorlekar Storebror som har storlek 128. Förlängd nedåt dock, förstås!
PS: Min overlock Janome 744D köpte jag från England och SMD. Leveransen var snabb och priset var drygt 3000 kr inkl frakt. Det billigaste jag kunde hitta den för Sverige var 4995kr. Hittade en svensk beskrivning på nätet hos Skövdesymaskiner.

24 kommentarer:

 1. så söta, jag här var det samma, sydde aldrig i trikå för jag hade inte överlocken, men nu har jag det, och är helt galen, man vet inte hur jobbigt man hade innan, en annan sak är att lära hur tråd ska vara, men idag fick jag klem på det, till sist. kolla anna från old andulki som beskriver egen methoden, annars är det gecko med en kantbandare som förresten köpes billig och hon säger varnånstan har hon köpt det. hoppas detta hjälper, coverpro har jag inte råd till.

  SvaraRadera
 2. Hej! Jättefina tröjor! Jag går själv och suktar efter en Cover Pro och det var egentligen tänkt att jag skulle köpa en nu i höst. Men tyvärr får den vänta ett tag till, tills ekonomin tillåter det eftersom vår bil gått sönder och det kommer att bli ett bilinköp ganska snart. Vilket kan vara ok det också (men innerst inne känns det lite surt). Jag tänkte dela med mig om hur jag gör när jag syr bodys, kanske något du kan ha nytta av, eller inte. Det blir då som en bandkantning. Istället för att klippa av resterande tyg på baksidan, vilket tyvärr inte håller i längden efter många tvättar, har jag märkt. Jag syr på bandet som en snedslå och lägger rätan på trikåbandet längs den avigsida på kanten som jag ska sy på bandet på (exempelvis längs halsringningen) syr fast den med overlocken i kanten. Sedan viker jag över remsan till framsidan och nålar fast och ser till att det blir jämnt längs hela ringningen. Detta syr jag fast med en tvillingnål (på framsidan). På baksidan blir det då som en vikning och det blir lite snyggare än att bara klippa. DOCK är det viktigt att man tänker på när man ska dra i remsan resp släppa på remsan innan du syr ihop delarna med overlocken, så att man inte får det här svajiga resultatet som innebär överflöd av tyg från den sk snedremsan i trikån. Man drar i ringningar som tex halsringningar och släpper i tex nederdelen av en body, vid knäppningen. Hoppas att du förstod min något förvirrade beskrivning och kanske att du kan ha nytta av något. Ha en bra dag! /petra.h

  SvaraRadera
 3. Grattis med overlock! Det åpner en helt ny syverden!! Så fine gensere du har laget.

  Jeg har heller ikke cover pro. Bruker smal tvillingnål på min vanlige symaskin når jeg skal sy halsmudden. Klipper en lang remse i mudden, ca 4 cm bred. Strekk godt i den og sy den fast med overlocken, rette mot rette. Brett resten av stoff remsen over mot baksiden og sy fast med tvillingnål. Klipp til slutt bort det stoffet som er til overs på baksiden.
  Hm, ikke helt lett å forklare - håper du forsto dette?!

  SvaraRadera
 4. Va roligt när det känns så där bra att sy =)
  Jag vet inte hur du syr halsringningen nu, men jag brukar sy den med tvillingnål. Först syr jag ihop en axelsöm sedan syr jag dit mudden räta mot räta med en stretchig söm viker över mudden och syr med tvillingnål från rätan så det blir 3 lager att sy igenom.
  Klipper bort lite överflödigt men sparar så att inte (den stretchiga )sömmen syns från avigan, syr sedan ihop den andra axelsömmen. Remsan av muddväv klipper jag till ungefär 5 cm bred. Hoppas du förstår min usla förklaring =)

  Tröjorna är super fina =)

  SvaraRadera
 5. Fina tröjor, fina bilder!!! :-) :-)

  SvaraRadera
 6. Kanonfina tröjor! Kanske börjar bli dags för mig att krypa till korset och handla av JNY i alla fall då...

  SvaraRadera
 7. Siri R och Mockolini: jag syr som ni gör och man får ju välja lite om man vill att (stretch)sömmen ska synas på baksidan eller att klippa tyget lite längre ner så att det inte syns. men jag blir ju inte riktigt nöjd med det heller (man vill ju så gärna ha köpetröjevarianten nu ;-)). Att det inte höll i tvätt var ju inte bra....

  prettoflamingos: Ska prova din variant också. Funderar på om det inte känns tjockt då bara?

  SvaraRadera
 8. Tjusiga tröjor! Haha, vet precis hur det är med att vilja ha en CP, du kan få testa min på nästa junta om du vill.... men risken att du MÅSTE köpa en då lär ju bli ännu större!

  Jag sydde som Kokalal beskriver när jag sydde muddrullå på vanliga maskinen, men på slutet började jag sy mudd istället för rullå bara för att det var enklare och blev snyggare inuti.

  SvaraRadera
 9. Finns bara en sak att göra - du får bo varannan vecka hos mig och varannan hos Strömming och umgås med kantbandsappatater ;-)

  Jag tycker att "vanlig" smal mudd inte är fy skam om man tröttnat på att pilla med bandkantning!

  Och förresten är du inte sist ut med molnen - det är jag :-O

  SvaraRadera
 10. Jättefina kläder! Tycker din kantning ser hur bra ut som helst!!
  Jag har kört med Kokalals beskrivnng, men inte blivit helt nöjd med mitt resultat. Jag skrev min beskrivning i bloggen, kan visa nästa gång vi ses om du vill. Men det är en latmansversion som jag faktiskt blev jättenöjd med!!!

  SvaraRadera
 11. Så mycket fint du syr! Härligt med en bra maskin...
  Tack för besök hos mig, välkommen åter!

  SvaraRadera
 12. Så superfine trøyer. Ønsker meg en overlock selv, og får ikke mindre lyst når alle sier det åpner en helt ny syverden. Jungeltyget er bare helt fantastisk:)

  SvaraRadera
 13. Först och främst vilka fina tröjor du sytt! Måste nog inhandla lite djungeltyg iaf! Menar du att overlocken inte kostade mer än ca 3000:-?! Skulle oxå gärna vilja ha en... Går ju bra med en vanlig maskin men jag retar mig på att insidan inte ser så fin ut:( Men jag har ju nyss köpt symaskin, kan väl ändå inte köpa en overlock också? Blev så sugen när jag såg priset du fått!

  SvaraRadera
 14. Vilka härliga kläder! Själv går jag och väntar på djungeltyget och hoppas SÅ att det kommer imorgon. Grattis till din fina overlock! Jag har också köpt mina maskiner (Janome 644D och Coverpro) från England och är supernöjd. Det är så härlig när avigsidan nästan är lika fin som rätsidan :).

  SvaraRadera
 15. Hej! Så du föstod? Satt och läste igenom det jag skrivit och inte ens jag själv förstod! Lite kanske! :O Men det blir som sagt 4 lager att sy igenom med tvillingnålen och så måste man släppa lite på övertrådsspänningen så att tyget kan få stretcha ut sig så att säga. Jag menade givetvis inte snedslå! Gahh vad fick jag det ifrån?! Det ska ju vara ett kantband som man klipper ut eller rättare sagt använder den där rullkniven med tillbehör så det blir rakt. Jag har sytt mina bodys på min blogg på det sättet. För flera år sedan sydde jag en massa babykläder bodys mest till min systers barn på det sättet man klipper av på avigsidan så som du gjort och det höll tyvärr inte efter många tvättar. Och jag tycker att det med hemmasytt ska väl ändå vara meningen att det ska vara lite extra än det man köper i affären, lite mer hållbart bl.a, annars är det ingen mening för min del. Men givetvis så är ju Cover Pron det allra bästa om man har en sådan! Hade inte varit så dumt faktiskt! Kanske får köpa en triss eller något! /petra.h

  SvaraRadera
 16. Fina tröjor.
  Jag klipper ut en mudd/trikå remsa som är ca 4,5cm bred och ca 20% kortare än halshålet. OL den efter ena långsidan, och drar ordentligt i den samtidigt som jag syr. Sen syr jag ihop den till en ring som jag syr fast räta mot räta med tröjan (skarven bak), syr ca 1cm in från kanten. När jag kantar med tunn trikå vill den gärna krulla sig och ibland syr jag då en till söm närmare kanten då (det känns drygt, men blir så mkt snyggare och lättare när man väl ska vika över sen). Viker över och syr från rätsidan. Se bara till att du vikt över tillräckligt. Kan visa en bild imorgon på hur det ser ut.Lycka till=)

  SvaraRadera
 17. M: Så du menar att overlocksömmen gömmer alla skavanker från den vanliga maskinen? visa gärna en bild på det!

  SvaraRadera
 18. Nä, det menar jag inte förstås. Men jag tycker att det blir riktigt snyggt iallafall. Man måste ju tyvärr va lite nogrann när man syr fast kantbandet från rätsidan, så man inte syr utanför kanten på baksidan. Jag önskar jag kunde trolla, men det här får duga tills jag har en CP. Nu finns bild i min blogg=)

  SvaraRadera
 19. Snygga tröjor - blir aldrig mätt på brunt molntyg :)

  SvaraRadera
 20. Väldans snygga tröjor! Det kan man aldrig ha för många av.

  Du har ju redan fått massor med tips på hur man ska sy muddrullån för att den ska bli snygg. själv syr jag muddrullå som ar 25 % kortare än kanten som ska kantas och vanlig mudd som är 20 % kortare än kanten som ska kantas. I början använde jag tvillingnålen när jag sydde men sen lläste jag om andra som sydde med den förstärkta raksömmen eller t o m vanlig raksöm med lite längre stygnlängd. Men först syr jag ju fast muddremsan med overlocken räta mot räta mot kanten som ska kantas. När jag viker tillbaka muddremsan mot avigsidan gör jag vikningen ett par millimeter till en halv centimeter bredare än vad overlocksömmen är bred, på det viset kommer inte den sömmen att synas från avigsidan Jag viker muddremsan tre gånger och får en rå kant inuti plagget, klipp rent ett par millimeter från raksömmen/den förstärkta raksömmen. Det senaste året har jag konsekvent använt mig av endast raksöm och i och med att jag sträcker plagget ordentligt (allt vad det går när det gäller barnkläder)så håller det både för kraftiga tag och många tvättar. Inga sömmar har hittills släppt för mig på grund av detta.

  Själv längar jag inte efter någon covermaskin, men det beror nog till stor del att jag bävar inför tanken att man måste ha ruskigt många trådrullar X antal i olika färgställningar så man kan matcha muddfärgen på plagget man syr. Var i hela fridens namn skulle jag ställa dem??! (och sen är det lite mycket pengar också, som jag just nu hellre lägger på tyg)

  SvaraRadera
 21. Ett tu tre: Menar du att du bara har antingen förstärkt raksöm eller vanlig raksöm på avig sidan? Det sistnämnda låter så lite?...

  Kul att få så många tips. Kommer att prova på tröjor framöver och se vilket jag fastnar för.

  SvaraRadera
 22. så himla snyggt med djungeltyg! jag har tyvärr köpstopp på tyg just nu och har inte kunnat köpa detta men får hopaps det finns kvar ett tag till... visst är det kul med overlock, grattis!!

  SvaraRadera
 23. Jag syr först fast mudden räta mot räta med overlocken, och sen när jag viker tillbaka mudden så den blir tre lager tjock så syr jag från rätsidan med antingen förstärkt raksöm (mer hållbert) eller vanlig raksöm.
  Yrväder gjorde en bra tut för rätt länge sedan med en illustration som visar hur tyglagren viks här är länken: http://smayrvader.blogspot.com/2008/11/kanta-med-mudd.html
  Man får ju en traskant men den om jag klipper snyggt och jämt störs jag inte av den. Alternativet är att vika mudden i fyra lager precis som med snedslå, men det blir onödigt tjockt tycker jag. Enda gången jag har gjort det var nu i höstas när jag syde knytband till min falska 2 in 1 omlott tröja, just för om banden ska anändas till knyte så blir slitaget väldigt stort och den gången sydde jag med förstärkt raksöm av samma anledning.
  Hoppas det blir tydligare nu, annars får jag väl ta och fota lite nästa gång jag gör en muddrullåkantning.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...