söndag 6 december 2009

Om sybloggeriet

Läste alldeles nyligen sybloggaren Rättvisa barns sista blogginlägg och det fick mig konfunderad. Jag har som relativt ny bloggare inte märkt av den negativa stämning som råder bland sybloggare, så som hon har märkt av det. Därför slutar hon blogga. Läs gärna hennes inlägg.
Känner mig lite naiv som inte har märkt av det. För mig är sybloggandet som en gigantisk syjunta där man ger inspiration och tips till varandra. För mig har det också inneburit att en verklig syjunta har kunnat komma igång i form av nya syvänner i Uppsala. Alltså bara positiva effekter hittills. Men det är klart, börjar man komma på nya (revolutionerande) syidéer så är det ju en risk att lägga ut dom på nätet med tanke på idéstölder etc. Inte så roligt för den som drabbas, det förstår jag. Antagligen täcker sybloggeriet olika behov för oss, och just nu så passar den här formen mina behov. Hur ser ni på det?

PS: Tyvärr verkar Rättvisa barn ha stängt sin fina blogg nu.

20 kommentarer:

 1. Jag är på den sida som tycker det är bara positiv, men jag har ju ingen företag.

  SvaraRadera
 2. Jag har också läst inlägget. Och precis som du har jag också nyligen gett mig in i den här världen. Inte heller jag känner igen mig i det Rättvisa barn skriver - kanske just för att jag är så ny på det här. Kanske också för att jag syr för eget, familjens, vänners och vänners bekantas bruk. Syr man för att försörja sig blir det kanske mer blodigt allvar.

  Jag har följt ett par sybloggar under ganska lång tid och det är klart att jag har märkt att det blivit allt vanligare att syblogga. För dem som "har varit på banan" länge kan det kanske kännas som att det unika har gått förlorat, att de som - precis som du och jag - på senare tid har börjat syblogga inspireras och "kopierar" dem som hållt på länge. Ju fler som håller på desto svårare är det kanske att hålla reda på vem som var först med en idé eller var man först såg den. Hur mycket får man egentligen inspireras av någon annan?!

  Det är många kansken i min kommentar och jag spekulerar egentligen hej vilt. Den enda jag kan svara för är ju mig själv. Och för min del har sybloggandet bara varit positivt. I min direkta närhet är det för tillfället bara en person som delar mitt intresse. Sybloggandet har gjort att jag fått kontakt med många fler trevliga och väldigt hjälpsamma människor - som du säger en stooor syjunta!

  Oj, det blev långt... Godnatt!!

  SvaraRadera
 3. Jag tänker som du. Det är en gigantisk syjunta och man tar lite här och ger lite där. Jag har svårt att tro att man vinner något på att inte lägga ut sina alster på en blogg, man missar bara marknadsföring.

  Jag förstår egentligen inte riktigt surret om det hela. Väldigt mycket av det som sys är otroligt lika saker. Mycket mycket få alster är originella. Och det mesta har varit på modet för sisådär en fyrtio år sen dessutom.
  Inget fel i det, men det känns lite som en storm i ett vattenglas.

  SvaraRadera
 4. Jag är verkligen kluven ang detta.

  Jag förstår Rättvisabarn till fullo, jag har oxå sett detta som hon ser. Jag ser oxå något annat, en gemenskap med mycket omtanke och villja att dela med sig och hjälpa till trots att man aldrig träffats eller ens vet men som gömmer sig bakom en del bloggar. Jag ser både och.

  Jag gillar bloggandet och försöker tänka på både för- och nackdelar innan jag visar saker i bloggen. Jag ser bloggandet som något possitivt trots att även jag upplevt de negativa konsekvenserna med att visa lite mer udda(inte lika vanligt förekommande) produkter.

  Bloggandet har gett mig så otroligt mycket tillbaks och jag är så tacksam för att denna möjlighet finns. Tänk bara på alal andra härliga bloggare som man hittat till tackvare att man bloggar själv =)

  SvaraRadera
 5. Håller med dig! Man lägger ut det man gör med risk för att hundratals andra bloggare snappar upp och gör "härmisar" Vem va först? Det får man aldrig veta, då det nog antagligen finns någon som va före i alla fall...Det är en djungel av inspiration och ideér som man omedvetet tar in för varje gång man besöker en syblogg. Och väljer man att lägga ut det i bloggen, så väljer man nog att dela med sig helt enkelt. Man låter andra glädjas och inspireras av det man sytt.

  SvaraRadera
 6. Oj, vad är det som har hänt? Lyckades inte läsa inlägget för det var endast för inbjudna verkar det som. Jag har inte heller märkt av ngn tråkig stämning, men jag är rätt ny som bloggare. Tråkigt att höra att en del verkar få tråkiga kommentarer.

  SvaraRadera
 7. Jag kunde tyvärr inte läsa Rättvisa Barns inlägg. Bloggen var stängd. Synd, för jag förstår inte riktigt vad som menades. Varför negativ stämning? Jag är kanske naiv jag med då, för jag har inte märkt någon sådan. Det finns massor av härliga människor och bloggar runtom som kommenterar och hejar och läser och inspirerar och inspireras! Jag bloggar, kommenterar och läser så länge jag tycker det är roligt. Och det är det ju! Jag har fått nära vänner genom att blogga och utvecklat min sömnad genom att blogga. Det är ju fantastiskt!

  SvaraRadera
 8. För mig har det också bara varit positivt hittills.

  SvaraRadera
 9. Håller med dig. Jag har bloggat i snart i två år och jag har aldrig fått någon negativ respons av mina läsare. Jag har inte heller kommit på några egna revolutionerande mönster och man kan ju inte hller variera ett plagg i oändlighet. Bloggformen passar även mig utmärkt, åtmsintone tills vidare. Kul att inspirera och inspireras!

  SvaraRadera
 10. hej, nu kom inte jag in på hennes blogg så jag har ingen aning om vad hon skrev, men jag säegr som du, jag har absolut inte kännt av ngn "dålid stämning" utan tvärtom, man får så mkt hejjarop och axelklappar så man blir nästan generad ibland! och alla TIPS! nä, jag är så glad för alla min blogg-"kompisar"!!

  SvaraRadera
 11. Jag läste samma inlägg som du, faktiskt i samma veva som jag just bloggat om barnens julförkläden, vars inspiration kommit just ifrån hennes blogg.Nu tror jag nog inte att det var den sortens "stöld" hon reagerade mot utan stöld i mer kommersiellt syfte.
  Själv känner jag inte av någon negativ stämning, jag har faktiskt aldrig fått några negativa kommentarer, och jag skulle aldrig få för mig att lämna några såna kommentarer hos någon annan. Säkert är man hårdare ansatt om syr till försäljning i form av eget företag.
  Själv syr jag ju bara till min egen familj,och jag bloggar för att kanske kunna inspirera någon annan till att sy till sig själv. Det var så jag själv kom igång och så jag vill att det ska fortsätta. Då var knåpmodern min "kom igång"-inspiration, och jag vill gärna framhålla hennes numera inaktiva blogg som ett toppenexempel på att alla kan bara man vågar, det går att skapa och sy även om man inte har all proffsutrustning, även om man inte syr och säljer etc.
  Sen verkar det helt underbart att ha hittat en riktig syjunta IRL, där är jag mer än lite avundsjuk på ert Uppsalagäng ;) men sybloggarna fungerar helt klart som en viss ersättning för brist på likasinnade vänner i ens närhet.
  Sen skulle jag önska att man diskuterade olika fenomen, mode, trender, värderade mönster, gav recensioner och så vidare i betydligt större utsträckning på de svenska bloggarna. Jag läser engelskspråkiga (företrädesvis amerikanska)bloggar regelbundet, framförallt med kläder till vuxna, och där finns bloggar som inbjuder till diskussioner i betydligt större utsträckning än vad de svenska gör. Då blir bloggarna inte bara utställningsmontrar för det vi gör utan ett verkligt diskussionsforum, dialogiskt verktyg i cyberrymden. För det är ju kul med den här sortens inlägg och jag hoppas du får många svar.
  Ha en fortsätt bra vecka!
  /Sara

  SvaraRadera
 12. Jag håller med dig, har inte märkt någon negativ stämning utan snarare tänkt på hur trevliga alla är och vilka uppmuntrande kommentarer man får. Jag är ju dock också ny och kanske naiv, men jag tycker som du, att man får och ger tips och inspiration. En gång hamnade jag på en blogg som beskrev en strid om ett mönster, men det är enda gången jag märkt någon form av konflikt. Hoppas att det får fortsätta så.

  SvaraRadera
 13. Jeg er helt enig med deg. Synes det er veldig hyggelig å dele erfaringer med andre sybloggere.
  Og det er det å skape og sy som gleder meg og jeg tror det er det man burde bruke energi på, og ikke bry seg om hva andre lager og kopierer.
  Vi tar alle inspirasjon fra ulike ting vi omgir oss med:)

  SvaraRadera
 14. Jeg tenkte jo at min blogg skulle være en syblogg, men den er ikke lenger helt sånn... Men det er IKKE fordi jeg er negativ til det! Heller motsatt! Bloggingen gjør meg så FANTASTISK inspirert, og det er vel også meningen? -at vi skal inspirere, oppmuntre og støtte hverandre!? Jeg beklager hvis noen føler at idèene deres har blitt stjålet, men det er vel en risiko ved å legge dem ut her.. Jeg takker og bukker for enhver god idè, som jeg kan bruke som den er eller gjøre til min egen.

  Å, nå fikk jeg lyst å sy igjen! Det er bare synd at ferdighetene ikke holder følge med planene, og at tålmodigheten tar slutt lenge før produktet er ferdig...! Jaja...det blir nok bedre!

  Takk for at du deler av alt det fine som du skaper! :)

  SvaraRadera
 15. Hej där!

  Man ger och man tar. Gungor och karuseller. Inspirerar och inspireras. Ger och får. För mig är det bara positivt att dela med sig. Ett känt fenomen i bloggvärlden är ju PIF (Pay it forward)och jag tror starkt på att ju mer man ger, desto mer får man tillbaka.

  Kram Karin

  SvaraRadera
 16. Ja sybloggarna är som en enorm syjunta, där man "snor" åt sig en massa inspiration. För mig är det till stor glädje och ett driv att skapa som jag får när jag kikar in på olika bloggar, det är en stor tillgång att dela med sig av ens egna skapande och få ta del av andras. Jag har bara upplevt possitivt att blogga om mitt skapande, så jag hoppas att alla fortsätter med den enorma syjuntan som på går i bloggvärlden :)

  SvaraRadera
 17. Jeg har heller ikke fått lest Rettvisa barns innlegg, så vet ikke helt hva denne debatten begynte med.
  For min del har bloggingen bare vært positiv, et helt univers av fantastiske mennesker som inspirerer, gir tips og hyggelige tilbakemedligner på det man lager. Håper det fortsetter slik:)

  SvaraRadera
 18. Jag har läst inlägget Rättvisa barn skrev och förstår att hon känt sig ansatt från flera håll, det fanns bla en tråd hos Familjeliv som diskuterade henne och det kan ju inte vara kul! Själv har jag läst sybloggar i kanske ett års tid och det var genom att läsa dessa inspirerande bloggar som jag kom igång att sy igen efter mååånga års uppehåll. Detta mest tack vare att ÄppelPäppel som jag aldrig träffat eller ens pratat med men beställt kläder av peppade mig att prova sy igen. Jag är så tacksam för det, det är ju så otroligt kul att skapa. Jag har inte märkt något negativt alls med att blogga, men är som sagt ny på det och kanske ganska naiv i sammanhanget.Hitills är det bara otroligt positivt och inspirerande med de glada kommentarer jag fått,hjälp med mönster och tips och tix. Jag är verkligen tacksam mot alla sybloggar vänner jag fått, speciellt eftersom ingen i min närhet delar mitt intresse.Sedan får jag bara hoppas att ingen som hållit på längre än jag tycker att jag kopierar det de gör och gjort!

  SvaraRadera
 19. Det Sara/EttTuTre skriver tycker jag är jätteintressant. I förlängningen blir ju interaktionen, diskussionerna i bloggarna en del av skapandet. Jag tror inte jag skulle hållit på med att sy/handarbeta om det inte varit för alla bloggar. Dels för inspirationen men också för att kunna visa det man gör och få feedback. Det är otroligt kul! Nu är jag inte så superaktiv på sy-fronten just nu kanske, det går i vågor för mig, men intresset lever och jag läser massor av bloggar åtminstone :-).

  Det är ju dialogen som är det viktiga, möjligheten att tillsammans skapa något som är ännu bättre än det man kan skapa på egen hand. Som en gigantisk syjunta som sagt :-)

  SvaraRadera
 20. jag håller med Florin i det här. Men tyckte att rättvisa barns inlägg var intressant, synd att hon tydligen tagit bort det. (däremot var "debatten" på familjeliv lite too much)

  Få av oss har väl så originella idéer kombinerat med ett så stort behov av att vara ensamma om dem att vi har nåt att förlora på bloggandet;-)
  /rino

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...